U subatu, 1. aprila, 2023. godine, „Bunjevački media centar - Sombor“ u prostorijama udruženja, pripravio je radionicu uoči Uskršnji praznika.

IMG 20230401 114740

Nuz pomoć nastavnice fizike i tehnike, Sonje Jurković Lutkić, dica su farbala jaja i izrađivala ukrasne korpice. Ko i svake godine udruženje tradicionalno farba jaja u lukovici, a ove godine pridsidnica udruženja Stanislava Lutkić pokazala je način na koji se pripravljaju kako bi se dica podsitila a neka prvi put susrela sa ovakim načinom ukrašavanja jaja.


Bunjevački media centar - Sombor pripravio je Božićno-novogodišnju radionicu u subatu, 3. decembra 2022. godine. Radionicu su vodile nastavnica fizike i tehnike, Sonja Jurković Lutkić, ko i Edita Lutkić, profesor razredne nastave u penziji. Na zanimljiv i interesantan način prezentovano je kako se prave ukrasi za pridstojeće božićne i novogodišnje praznike.

20

Dica su zajedno sa roditeljima pripravljala svićnjake i ukrase, sa motivima Božića i Nove godine. Koristeć različite ukrase, dekoraciju, staklene teglice, boje, dica su pokazala različite vištine i umeća ko i kreativnost i maštu. Nuz radionicu svit mladi se razvija kroz slobodu da se igraju i stvaraju na način koji samo oni mogu da sanjaju, nuz profesionalnu podršku.

01


Martina 1Polazak u sridnju škulu pridstavlja stresan period el uključuje prominu cilokupnog okruženja na koje je dite naviklo. Menjanjom sredine, dite upoznaje nove vršnjake, nastavne predmete, nastavnike ko i odgovornosti. Promine i nove situacije mogu dodatno otežat prilagođavanje dice. Postoje određena očekivanja od dice, adaptacija na novu sredinu ko i razvoj cilokupne njeve ličnosti.

Međutim, naša sagovornica, ujedno i članica Bunjevačkog media centra u Somboru, Martina Marton, veoma lako je privatila ove promine i kako se ona prilagodila novoj sredini i škuli koju je upisala podilila je sa nama. Martina živi u Čonoplji, a odluka da upiše sridnju škulu u Subatici bila joj je velika želja.

 

Šta je najviše uticalo na tvoj izbor da upišeš sridnju Politehničku škulu u Subatici smer Likovni tehničar?


 

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, nikoliko godina profesor dr Saša Marković pridaje Etno-kulturnu istoriju Bunjevaca ko izborni predmet u okviru jednog semestra na drugoj godini studija. Postoji velika zainteresovanost studenata za ovaj predmet, najviše zbog istorije i profesora ko i samom načinu pristupa ovom predmetu. Na časovima se uči o tradiciji, običajima i kulturnom fenomenu identiteta Bunjevaca. Predmet podrazumiva sve ono što su Bunjevci u smislu egzistencije i postojanja. Predmet je najviše osmišljen u želji da se prikaže lipa kreativnost bunjevačke nošnje, običaja koji se obilužavaju i identiteta ovog grada ko i čitave severozapadne Bačke na prostoru na kojem oni žive.

Markovic


U svečanoj sali Županije u Somboru, u petak, 16. septembra pridstavljen je prvenac, zbirka pisama „Ravangradska snoviđenja međ bilim firangama” Aleksandre Medurić Kalčan.

Izdavač knjige je UG „Bunjevačko kolo” a urednik, lektor i recenziju knjige potpisuje Ana Popov, profesor književnosti iz Subatice.

DSC09959