U sklopu svečanog programa obilužavanja stogodišnjice od osnivanja Bunjevačkog kola, u foajeu Narodnog pozorišta, u sridu, 06. oktobra, otvorena je izložba stari fotografija bunjevački porodica.

DSC09571

Život bunjevačke porodice od krštenja novorođenčeta, prvi porodični fotografija, slika sa prve pričesti, krizmanja, proslava Dužionice, bunjevački prela, porodični svetkovina... prikazale su fotografije članova i simpatizera udruženja sa kojima je oslikan život Bunjevaca, njeve tradicionalne pripoznatljivosti nuz nošnje i običaje.

DSC09575

U drugom dilu izložbe, prikazane su odabrane, višestruko nagrađene umitničke slike rađene u tehniki slame na temu pripoznatljivi somborski građevina.

Slama - nepromenjena je poput zlata, neznatno patinira i nikada ne bledi. Slike rade višestruko talentovane, kreativne, strpljive i vešte Bunjevke – bunjevačke pletislamke. Njihovi prsti precizno slažu, savijaju, uklapaju, kroje, prošivaju, vezu, pletu, prepliću, tkaju i fiksiraju sastavne elemente na jednoj ili više ravni. Na kraju procesa, dobija se blistav zlatnožuti kolaž, asamblaž, slamena intarzija, reljef ili filigran...“ istakla je, otvarajuć izložbu Ilonka Bogišić, slamarka umitničke sekcije Bunjevačkog kola.

DSC09594

Ovom prilikom, porodica Kubatov je, ko rođendanski poklon Bunjevačkom kolu, uručila dvi stare fotografije iz vrimena osnivanja Bunjevačkog kola iz svog porodičnog albuma čime je upotpunila zbirku stari fotografija ovog udruženja.

Svečana manifestacija obilužavanja jednog vika postojanja Bunjevačkog kola, završena je tamburaškim koncertom “Bunjevačko kolo svojoj varoši” na kojem su nastupili somborski tamburaši, hor Somborskog pivačkog društva, pivačke grupe Varošani i Varošanke, te soliskinje Ana Parčetić, Anja Nedeljkov i Tamara Babić.

 

FOTOGRAFIJE


 


U skupštinskoj sali zgrade Županije, 5. oktobra 2021. godine, obilužena je Svečana akademija povodom stogodišnjice od osnivanja Bunjevačkog kola u Somboru i dvadeseta godišnjica od reosnivanja UG „Bunjevčko kolo” Sombor.

DSC09513

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzana Kujundžić Ostojić i pridsidnik UG „Bunjevačko kolo“, Dejan Parčetić.

DSC09532

Obilužavajuć sto godina od osnivanja Bunjevačkog kola, davne 1921., bila je to prva godina u kojoj zajednička država južni Slovena, postaje stabilna i uređena državna zajednica koja je omogućavala dalji kulturni i nacionalni razvoj svi juznoslovenski naroda, i upravo takva politička atmosfera, uticala je na ostvarivanje namire somborski Bunjevaca da prvi put u svojoj istoriji osnuju svoje kulturno prosvetno društvo koje će nigovat tradicinalne običaje i kulturni život Bunjevaca.

DSC09537

Kako je došlo do osnivanja Bunjevačkog kola te 1921. godine divanio je Arsen Mijatović, profesor istorije. O društvenim i političkim pitanjima razvoja bunjevačkog naroda u Vojvodini u periodu od završetka i do završetka II svitskog rata divanio je istoričar profesor dr Saša Marković, dekan pedagoškog fakulteta u Somboru. O reosnivanju udruženja i njevim aktivnostima divanili su Aleksandar Bošnjak, podpridsidnik UG „Bunjevačkog kola” i Nikola Žuljević, pridsidnik Nadzornog odbora udruženja. Ustanovama kulture, dugogodišnjim saradnicima, prijateljima i reosnivačima Bunjevačkog kola, pridsidnik Parčetić je u ime udruženja, uručio zafalnice.

DSC09542

Prigodan kulturno-umitnički program ulipšali su učenici Muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru pod mentorstvom profesorke Mine Bošnjak i članovi Gradskog kulturno-umitničkog društva Ravangrad.

 

FOTOGRAFIJE


 


U subatu, 11. septembra 2021. godine, Bunjevački kulturni centar „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića održo je sedmu po redu slamarsko-slikarsku koloniju „Lemeška jesen 2021.“ u sedištu udruženja. Pridsidnik udruženja Stipan Budimčević sad već tradicionalno okuplja umitnike slamare i slikare iz Subatice, Bajmoka, Male Bosne , Lemeša i Sombora.

IMG 9d9ef999d0fb5901c6a2c9e03270ea52 V

Na temu salaša i žetve, umitnici su stvarali svoje umitničke slike u slami i bojama, inspirisani bačkom ravnicom. U okviru kolonije, tokom godina, Stipan Budimčević promoviše umitnike slikare, a ove godine posvetio je značaj i mladima. Nikoliko omladinaca učestvovalo je stvarajuć svoje prve ozbiljnije radove.

Nigujemo umitnost u tehnici slame. Dali smo značaj mladima odnosno omladini i dici koja vridno rade i polako stvaraju svoje prve slike“, istako je pridsidnik udruženja Stipan Budimčević.

IMG 8ab2edf0acaccea89db49bf6e25084ab V

Za očuvanje tradicije jednako ko i edukaciju prinošenjem i razminom iskustva susreti umitnika od velikog su značaja. Pridsidnica Odbora za kulturu NSBNM Kata Kuntić istakla je značaj ovaki manifestacije za očuvanje bunjevačkog identiteta, jer slamastvo ko umitnost pridstavlja specifičnost Bunjevaca čime se možemo ponosit i pridstavljat i van naše zajednice.

Umitničku koloniju pomogli su sufinansiranjem, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa virskim zajednicama i Centar za kulturu Bunjevaca iz Subatice.

 

FOTOGRAFIJE