U petak 11. decembra 2020. godine, uspišno je završen prijekat „Mladi Bunjevci u Somboru“ podržan od strane grada Smbora. Tokom nikoliko miseci, učesnici projekta radili su na usavršavanju kroz pisane medije i video zapise.

DSC08737

Na samom kraju projekta zajedničkim zalaganjom, mladi novinari snimili su emisiju „Znameniti Bunjevci u Somboru“ di su pridstavljena tri značajna Bunjevca iz ove varoši, koji su svojim radom dali značajan pečat u istoriji i kulturi Sombora.

Martina Dujmović, Martina Marton i Luka Bošnjak su dio ovog projekta zajedno sa Ružicom Parčetić koja je nuz instrukcije uspišno vodila mlade novinare kroz sve oblike novinarstva.

DSC08735

Pridsidnica Bunjevačkog media centra – Sombor, Stanislava Lutkić ko rukovodioc projekta, isktakla je zadovoljstvo o postignutoj realizaciji i ostvarenim ciljovima, nuz probleme i poteškoće koje su zadesile kako druga udruženja tako i cili svit.

Tokom projekta, mladi novinari Bunjevačkog media centra u Somboru, došli su do novi ideja koje planiraju da realizuju tokom sledeće godine. Nuz poteškoće tokom ove godine i vandredni situacija, mladi novinari uspili su da se izbore i nauče tušta o novinarstvu ko i da uspišno sprovedu projekat do kraja.

 

FOTOGRAFIJE


VIDEO PRILOG


 


DSC00470

Krajom novembra miseca u emisiji „Bunjevci u Somboru“ gostovao je akademsi slikar Ivan Vilim iz Sombora.

O njegovom umitničkom radu u okviru ateljea u Somboru, iskustvima u radu sa dicom i mladima ko i nekadašnjim glumačkim iskustvima sa bunjevačkom zajednicom u Somboru, divanio je Luka Bošnjak, voditelj emisije.

 

VIDEO PRILOG


 


U subotu, 7. novembra 2020. godine u galerijskom prostoru UG „Bunjevačko kolo” Sombor u organizaciji udruženja održana je „Izložba i cilodnevna radionica”.

deca
Fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor

Slamarska radionica bila je otvorenog tipa za sve koji imaju namiru vidit kako nastaju slamarski radovi, a mogli su se i sami oprobat u ovoj specifičnoj bunjevačkoj umitnosti.  Prigodnom izložbom radova od slame sa simbolikom završne žetelačke svečanosti, udruženje građana Bunjevačko kolo u Somboru, privelo je kraju projekat “Somborska Dužionica 2020”.

radionica2

Podpridsidnica Bunjevačkog kola Aleksandra Medurić Kalčan istakla je dobru namiru i volju svi članova udruženja za održavanjem Somborske Dužionice koju su ipak, zbog pandemije, odložili.

Ove godine smo imali jako dobru namiru da napravimo Dužionicu, međutim nažalost korona Kovid 19 je napravila haos, kao i haos u cilom svitu. Nismo to mogli odradit, al da tako kažem ostali smo dužni onima koji su naši članovi i naši prijatelji, koji su inače dolazili na Dužionicu. Da ne bismo napravili problem sa bolešću, mi smo odlučili da evo danas napravimo samo jedan segment onog što je tribalo da bude, a to je znači jedan mali segment Dužionice, naša sekcija slamarki je to priredila. Bilo je neki petnajst sastanaka tokom ove godine u stogo čuvanom prostoru pod maskama. Ovo danas je da kažem kruna svega, jedna manifestacija koja je upravo u okviru tog projekta a to je Dužionica 2020.”

radionica3

Zaminica gradonačelnika grada Sombora, Ljiljana Tica je svojim učešćom na slamarskoj radionici podržala somborske slamarke posebno ističuć svoje zadovoljstvo što je imala priliku uživat u slamarskoj umitnosti.

Posmatrajući ovo, čovek može da zaključi da se ovde radi o posebnoj sposobnosti i kreativnosti onih koji neguju tu umetnost i da su to posebne slike, posebni motivi, koji karakterišu Vojvodinu i njenu simboliku misleći na našu žitnicu i na naša žitna polja”, istakla je zaminica gradonačelnika grada Sombora Ljiljana Tica.

radionica6

Slamarka Ilonka Bogišić, ko članica Bunjevačkog kola, od osnivanja sekcije slamarstva aktivno učestvuje u pripravljanju cilog slamarskog dekora koji simboliše Dužionicu. Zajednički rad svi somborski slamarki jeste kruna ko obavezan simbol somborske dužionice.

radionica7

Otvorenoj radionici priključili su se i najmlađi članovi Bunjevačkog kola, članovi likovne sekcije udruženja.

Projekat Somborska Bunjevačka Dužionica 2020. podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.