U organizaciji Rimokatoličke crkve Svi Sveti u Čonoplji, nuz podršku UG „Bunjevački kulturni centar Sombor - Čonoplja“ svečano je obilužen 25. april, Sveti Marko.

viber image 2022 04 25 19 27 26 384

Svečana povorka krenila je od crkvenog zdanja ka njivi i žitnim poljima, na kojima se prema običaju posvećuje žito. Praznikom Svetog Marka počima obilužavanje žetelački svečanosti, koje će na kraju bit krunisano Dužijancom, centralnom žetelačkom svečanošću kod Bunjevaca.

viber image 2022 04 25 19 50 48 028

Velečasni Laslo Hajdu pročito je molitvu, kojom se osveštava novo žito, kako bi ono što bolje rodilo, jer je žito ovog podneblja jedan od glavni životni resursa. Prema crkvenom obredu, okrećuć se na sve četri strane, velečasni je posvetio sva žitna polja plodne bačke ravnice.

viber image 2022 04 25 19 50 50 480

S ovim blagoslovom počima zafala Bogu za žito a završava se na Dužijanci pečenim kruvom od novog žita.

Med prisutnima na svečanom obilužavanju Svetog Marka, bili su meštani sela bunjevačke i mađarske nacionalnosti. Svečana povorka i posvećenje žita ujedno simboliše plodnu nadolazeću godinu, dobre useve i novi život.

 

FOTOGRAFIJE


 


U sridu, 13. aprila, UG „ Bunjevački kulturni i centar Sombor - Čonoplja“ u parohiji crkvene zajednice u Čonoplji, pripravio je tradicionalno farbanje jaja u lukovini.

11

Nuz pomoć pridsidnice udruženja Kristine Knežević, mladi članovi udruženja pripravili su jaja koja su položila u lukovinu i stavila na vatru da se kuvaju. Za to vrime pridsidnica udruženja upoznala je mlade sa simbolima Uskrsa, tradicijom i obilužjima praznika kod Bunjevaca.

14

Ukrašena jaja iz lukovine, mladi su položli u korpu napunjenu svežom travom i pripravila gnjizdo za zeca.

 

FOTOGRAFIJE


 


U susret božićnim i novogodišnjim praznicima, u ponediljak, 06. decembra,  Dičija likovna sekcija UG Bunjevačkog kola iz Sombora,  priredila je, u galerijskom prostoru udruženja, izložbu radova sa ovogodišnje 8. Likovne kolonije.

DSC09710

Bila je ovo prilika da se prikaže dvadesetak dičiji radova različite tematike i tehnike. Ozbiljan napridak polaznika sekcije očituje se u sve zrilijem pristupu bojama i crtežima odnosno odgovoru na zadatu temu.

Prilikom otvaranja izložbe, pripremljen je prigodan program na temu božićni praznika i običaja kod Bunjevaca koji su pridstavili mladi iz Čonoplje, članovi bunjevačke sekcije tog sela.

Dolazak Svetog Nikole, popularnog Mikulaša, na dan 6. decembra, tradicionalni je običaj sačuvan u bunjevačkim porodicama koji je Bunjevačko kolo oživelo. Tako je najmlađe članove i goste udruženja, tokom pripredbe, positio Mikulaš i uveselio ji darivanjom slatki paketića.

DSC09692

Radovi najmlađi likovnjaka Bunjevačkog kola mogu se pogledat u prostoru udruženja do kraja miseca a sekcija je otvorena za prijem novi članova.

Svečanim programom i otvaranjom izložbe dičiji likovni radova u Bunjevačkom kolu, priveden je kraju projekat “Kreativne likovne radionice – kolonija i izložba” koji je podržo Grad Sombor po konkursu Lokalnog akcionog plana (LAP-a) program za dicu za 2021. godinu.

 

 

 

FOTOGRAFIJE