Bunjevački media centar - Sombor pripravio je Božićno-novogodišnju radionicu u subatu, 3. decembra 2022. godine. Radionicu su vodile nastavnica fizike i tehnike, Sonja Jurković Lutkić, ko i Edita Lutkić, profesor razredne nastave u penziji. Na zanimljiv i interesantan način prezentovano je kako se prave ukrasi za pridstojeće božićne i novogodišnje praznike.

20

Dica su zajedno sa roditeljima pripravljala svićnjake i ukrase, sa motivima Božića i Nove godine. Koristeć različite ukrase, dekoraciju, staklene teglice, boje, dica su pokazala različite vištine i umeća ko i kreativnost i maštu. Nuz radionicu svit mladi se razvija kroz slobodu da se igraju i stvaraju na način koji samo oni mogu da sanjaju, nuz profesionalnu podršku.

01


Martina 1Polazak u sridnju škulu pridstavlja stresan period el uključuje prominu cilokupnog okruženja na koje je dite naviklo. Menjanjom sredine, dite upoznaje nove vršnjake, nastavne predmete, nastavnike ko i odgovornosti. Promine i nove situacije mogu dodatno otežat prilagođavanje dice. Postoje određena očekivanja od dice, adaptacija na novu sredinu ko i razvoj cilokupne njeve ličnosti.

Međutim, naša sagovornica, ujedno i članica Bunjevačkog media centra u Somboru, Martina Marton, veoma lako je privatila ove promine i kako se ona prilagodila novoj sredini i škuli koju je upisala podilila je sa nama. Martina živi u Čonoplji, a odluka da upiše sridnju škulu u Subatici bila joj je velika želja.

 

Šta je najviše uticalo na tvoj izbor da upišeš sridnju Politehničku škulu u Subatici smer Likovni tehničar?


 

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, nikoliko godina profesor dr Saša Marković pridaje Etno-kulturnu istoriju Bunjevaca ko izborni predmet u okviru jednog semestra na drugoj godini studija. Postoji velika zainteresovanost studenata za ovaj predmet, najviše zbog istorije i profesora ko i samom načinu pristupa ovom predmetu. Na časovima se uči o tradiciji, običajima i kulturnom fenomenu identiteta Bunjevaca. Predmet podrazumiva sve ono što su Bunjevci u smislu egzistencije i postojanja. Predmet je najviše osmišljen u želji da se prikaže lipa kreativnost bunjevačke nošnje, običaja koji se obilužavaju i identiteta ovog grada ko i čitave severozapadne Bačke na prostoru na kojem oni žive.

Markovic


U svečanoj sali Županije u Somboru, u petak, 16. septembra pridstavljen je prvenac, zbirka pisama „Ravangradska snoviđenja međ bilim firangama” Aleksandre Medurić Kalčan.

Izdavač knjige je UG „Bunjevačko kolo” a urednik, lektor i recenziju knjige potpisuje Ana Popov, profesor književnosti iz Subatice.

DSC09959


Osma po redu slamarsko-likovna kolonija „Lemeška jesen“ održana je u Svetozaru Miletiću 20. - 21. avgusta, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića. Ova slamarsko-likovna kolonija je još jedna manifestacija u okviru programa obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika „Dana Dužijance 2022.“

DSC09918

Na početku samog otvaranja svim prisutnima se obratio Stipan Budimčević, pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci“ koji je istako značaj održavanja ovaki kolonija u njihovom mistu. „I ove godine dali smo značaj mladima odnosno omladini i dici koja vridno rade i polako stvaraju svoje prve slike“, istako je pridsidnik udruženja Stipan Budimčević. Tema ovogodišnje kolonije jesu salaši i život na salašima.

DSC09914