U petak 25. septembra, obilužena je izložba slamarski radova u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci” iz Svetozara Miletića, u ambijentu Etno parka „Stari ribnjak” u Čonoplji.

DSC08686

U okviru projekta „Bunjevačka Dužijanca 2020.” udruženje je od prolića do kraja septembra miseca imalo tušta aktivnosti. Od posvećenja žita na Svetog Marka, nikoliko radionica sa dicom i njevim roditeljima, Dužijanca u Lemešu, centralna Dužijanca, pa sve do izložbe slamarski radova koji su obilužili ovaj projekat. Na radionicama su dica pripravljala perlice od slame, dok su odrasli pleli vince, radili na kruni i slikama. Nuz tušta radova od slame, poseban akcenat je dat na kruni za potribe Dužijance.

DSC08663

Kako je situacija u zemlji nepovoljno uticala na mnoge aktivnosti, pridsidnik udruženja Stipan Budimčević zafalio se svim učesnicima koji su pomogli u realizaciji projekta u nadi da će sledeće godine bit daleko bolje i da će bit još više učesnika kako na radionicama tako i na proslavama bunjevački manifestacija.


Povodom završetka žetve, Bunjevački kulturni centar „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića, u nedilju, 26. jula, pripravio je tradicionalnu proslavu „Bunjevačka Dužijanca 2020“.

DSC08414

Blagoslovljen kruv od novog žita, vinac i krunu nosili su bandašica i bandaš lemeške Dužijance – Martina Marton i Luka Bošnjak u pratnji mlade risarke Martine Dujmović.

Svetu misu zafalnicu na kojoj se blagosilja kruna od žita i kruv od novog brašna, pridvodio je velečasni Antun Egedi.


U petak, 26. juna, u lemeškom ataru, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“, u sklopu projekta „Bunjevačka Dužijanca 2020.“,održana je prva u nizu slamarska radionica. Kako je pripravljanje materijala jedan od prvi i najvažniji zadataka slamarski umitnika, najvažnije je pripoznat pravi momenat za sičenje ječmene slame.

DSC08169

Nuz instrukcije slamarskog učitelja Stipana Budimčevića, najmlađi čonopljanski i lemeški slamari, obnovili su svoje veštine, kako se siče, pribira i sakupljaju prvi snopići ječma.

U sedištu udruženja, dica su nastavila radionicu slamarstva, a tokom narednog miseca održat će se još nikoliko radionica pod mentorstvom Stipana Budimčevića .