DSC08804

U okviru proslave Dana Sombora, Gradskom muzeju u Somboru, koji je pripravio izložbu „Bunjevci iz zbirke Gradskog muzeja”, Antun Petrović  poklonio je molitvenik „Vrata Nebeska”. Rič je o izdanju iz 1845. godine, autora Stipana Gerdeniča. Ko dugogodišnji prijatelj Muzeja, u dogovoru sa sa direktorom Peterom Mrakovićem odlučio je izložbu učinit bogatijom za ovaj vridan predmet vezan za duhovni život Bunjevaca.  

DSC08803DSC08796

Molitvenik je bio u Petrovićevom posidu nikoliko godina. Otkupio ga je od trgovaca starinama nuz primerak koji je peto izdanje iz 1870. godine, izdat u Budimu.

- Njegova vridnost je što je primer štamparske vištine koja nije industrijska, što se vidi po otisku i slogu. Možda je najveća vridnost to što je pisan po starom pravopisnom ilirskom pravilu. To se odnosi samo na prva dva izdanja. Ostala izdanja su štampana po pravopisnim pravilima ljudevita Gaja - ističe Antun Petrović.

DSC08792

Gradski muzej u Somboru obogaćen je ovim vridnim predmetom vezanim za duhovni život katolika u Bačkoj, ko i lip gest Antuna Petrovića svome gradu.