Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora, u subotu, 12. juna,  održalo je svoju tradicionalnu, četrnajstu po redu, „Slamarsku-slikarsku koloniju, u prilipom ambijentu stolitnog salaša Ivana Bošnjaka u Gradini.

DSC08857

Goste je pozdravio pridsidnik udruženja Dejan Parčetić, te na početku umitničke kolonije podilio materijal za rad i poželio umitnicima uspešno stvaranje.

Magiju umitničkog stvaralaštva u autentičnom salaškom ambijentu s početka prošlog vika započeli su slamarski i slikarski umitnici. Med majstorima filigrandskog pletenja slame, svoja iskustva i znanja razminili su: Ilonka Bogišić, Milica Kohut, Marija Maričić, Sofija Kekezović, Đurđina Graovac, Zora Cvetičanin, Ksenija Vuković, Sofija Stojanović iz Sombora i Stipan Budimčević iz Svetozara Miletića.

DSC08869

Med slikarima u dida-Ivanovoj avliji bila je „Srbija u malom“, slikari : Imre Kesegi, Janoš Nađpastor i Ivan Šarčević stigli su iz Subotice, Snežana Brkić iz Kragujevca, Vlada Lutkić iz Beograda a Mina Ševo, Boris Vuković i Ana Ilić Panjković iz Sombora.

Umitnost slamarenja je probudila radoznalost brojni gostiju, od koji su se niki oprobali u filigranskom pletenju slame. Pod budnim okom majstora slamarske umitnosti nastale su i prve pletenice koje će jednoga dana bit utkane u niku novu sliku.

DSC08870

Slike nastale na ovoj koloniji biće prikazane na izložbi u okviru svečane proslave sto godina od osnivanja Bunjevačkog kola i tri vika od rođenja Martina Parčetića, prvog somborskog gradonačelnika.

Četrnajsta slamarsko-slikarska kolonija UG „Bunjevačkog kola“ podržana je od strane grada Sombora.

 

FOTOGRAFIJE