Povodom završetka žetve, Udruženje građana „Bunjevačko kolo” iz Sombora, u nedilju, 25. jula pripravilo je tradicionalnu proslavu „Bunjevačku Dužionicu 2021”. Ove godine obilužava se dvadeseta jubilarna Dužionica u organizaciji udruženja.

DSC09215

Povorka konjanika, fijakera, risara u bunjevačkim nošnjama, zvanica i gostivi svečano je prošla kroz varoš do Crkve Prisvetog Trojstva u Somboru, di je služena svečana misa zafalnica na kojoj je blagoslovljen kruv od novog žita i pletena žitna kruna.

Posli mise, na Trgu Svetog Trojstva, na čelu s bandašicom Nevenom Brdarić i bandašom Josipom Delijom,  odigrano je „Bandašicino kolo”, a potom se svečana kolona uputila ka Županiji, kako bi gradonačelniku varoši pridali blagoslovljen kruv.

DSC09117

Zafaljujuć se, gradonačelnik Antonio Ratković je izmed ostalog istako: „Zaista sam ponosan na sve nas Somborce, što danas u radosti i veselju proslavljamo kraj žetve, proslavljamo hleb, kruh, ili kruv napravljen od novog žita, koji predstavlja kontinuitet života. Dužionica je svakako jedna veoma značajna manifestacija za Sombor, pre svega kulturološka, duhovna, somborska manifestacija, koja predstavlja svo bogatstvo multietničkog šarenila i dokle god bude tako, uveren sam da će svaka naredna godina biti blagorodnija, a mi srećniji, radosniji i zadovoljniji.“ Posebno se zafalio žeteocima i vridnim ratarima, na trudu, radu i naporu koji su uložili kako bi ovogodišnju žetvu uspišno završili.

DSC09230

Svečana užna povodom završetka žetveni radova bila je u svečanoj Sali „Galea“, a goste je pozdravio pridsidnik UG “Bunjevačko Kolo” Dejan Parčetić poželevši dobrodošlicu gostima i čestitajuć učesnicima. Svečanost su uveličali pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Odbora za kulturu NSBNM Kata Kuntić, pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM Branko Pokornić, pridstavnica Ministarstva kulture i informisanja Alma Rizvanović, ko i mnogobrojni gosti.

Počasni gosti  jubilarne Dužionice bili su bandaši i bandašice u protekle dvi decenije.

 

FOTOGRAFIJE