“Poštivana pridsidnice, pridajem Vam blagoslovljen kruv od novog žita s naši čonopljaski njiva! U ovom kruvu su svi naši Očenaši, večernje i jutarnje molitve zafalnosti i nada da obilje vire, radosti i kruva nikad ne zafali ni u jednom srcu i ni na jednom astalu! “ rekla je mlada čonopljanska bandašica Anja Knežević pridajuć posvećen kruv od novog žita pridsidnici Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

DSC09422

Krunu od upletenog zlatnog žitnog klasja blagoslovljenu na svetoj misi Zafalnici, pridsidnici BNS prido je ovogodišnji čonopljanski bandaš Luka Bošnjak: “Nuz ovaj kruv, mi mladi Čonopljani, dajemo vam i viru i rič da ćemo čuvati naše bunjevačke običaje i prinosit ih na generacije koje dolaze posli nas!” .

DSC09360

Čonopljanske bunjevačke familije niguju običaj završne žetvene svečanosti i proslave Nacionalnog praznika nuz pomoć i podršku Bunjevačkog nacionalnog savita. Tako su i ove godine svečanost započeli u seoskoj crkvi Svih svetih na kojoj su blagoslovljena znamenja Dužijance: vinac, kruna i kruv od brašna novog žita.

Poštujuć tradiciju i običaje, u ulogama risara bili su mladi Čonopljani u svečanim bunjevačkim nošnjama i gosti iz Subotice, Bajmoka i Sombora.

 

FOTOGRAFIJE