U organizaciji Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora nuz podršku grada Sombora, u četvrtak, 7. jula u atrijumu Varoške kuće u Somboru, upriličen je tamburaški koncert  pod nazivom „U SLAVU ŽITA, KRUVA I TAMBURE – DA BUNJEVAC DUŠU NE IZDADE“.

IMG 6885

Na koncertu su nastupili tamburaški orkestar Centra tamburaške kulture iz Novog Sada pod upravom Zorana Bugarskog Brice, di su vokalni solisti večeri bili Zorana Iđuški, Tamara Babić i Zoran Bugarski Brica.

IMG 6779

Prigodnim ričima publiku su pozdravili Ružica Parčetić, koja je ujedno vodila program tokom večeri, Antun Petrović koji je divanio o bunjevačkim narodnim običajima koji vode poreklo još iz paganski vrimena i Martina Dujmović koja je rekla štogod o znamenitostima Dužijance.

IMG 6836

Pored muzičkog dila programa nastupila je folklorna grupa GKUD „Ravangrad“ sa spletom bunjevački igara, a u svečnom dilu programa pridstavljeni su i ovogodišnji bandaš i bandašica somborske Dužionice, Denis Klecin iz Sonte i Martina Marton iz Čonoplje.

IMG 6817

Ono što će ovogodšnji somborski bandaš i bandašica nosit od perlica i ukrasa od novog žita izradila je poznata somborska slamarka Ilonka Bogišić, koje je svečano dodiljeno bandašu i bandašici u okviru ovog programa.

IMG 6741

Koncertni dio programa je obuhvatio vojvođanske pisme, dio bunjevačkog repertoara ko i poznate pisme našeg proslavljenog velikana tamburaške muzike rođenog u Somboru, gosp. Zvonka Bogdana u čast proslave završetka ovogodišnje žetve.

Koncert su uveličali državna sekretarka Vlade Srbije Dušanka Golubović, član Gradskog veća Srđan Savić, ko i pomoćnici gradonačelnika Siniša Borota i Jelena Tica.

 

FOTOGRAFIJE