Deveti put po redu održano je u ponediljak, 25. aprila, na blagdan Svetog Marka tradicionalno svećenje žita i žitni polja u Lemešu u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Lemeša.

IMG 20220425 180635

Ova manifestacija je prva u nizu manifestacija u povodu obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika „Dana Dužijance“ 2022. godine koji će se održat 15. avgusta na Veliku Gospojinu.

Svečanost blagoslova žita i žitni polja na Markov dan započela je svetom misom u crkvi rođenja Blažene Divice Marije u Lemešu a potom procesijom do žitnog polja familije Ivana i Veronike Vidaković di je blagoslov žita i žitnog polja obavio župnik Antal Egedi. Med prisutnim zvanicama su bili pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je istakla značaj održavanja ove već tradicionalne bunjevačke svečanosti na Markov dan, Kata Kuntić, pridsidnica odbora za kulturu BNS, Mirko Bajić, direktor BMC, Boris Bajić, direktor NIU BIC – a, ko i Branko Pokornić, pridsidnik IO BNS.

IMG 20220425 170636

BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Lemeša su i ove godine pakazali da znaju da niguju stare bunjevačke običaje na ovaj veliki svetac ko i dobru organizaciju i drugi manifestacija koje rade tokom cile godine, a za to je najviše zaslužan Stipan Budimčević, pridsidnik ovog bunjevačkog udruženja.

IMG 20220425 165347

Ovu manifestaciju su ove godine podržali: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, BNS, UK „Centar za kulturu Bunjevaca“ i Bunjevački media centar Subatica, učešće pojedinaca iz bunjevački udruženja ko i učešće članova KUD „Aleksandrovo“ iz Subatice.