Kraljice su narodni običaj koji su Bunjevci doneli iz svoje pradomovine i izvodili ga do polovine prošlog vika. Sačuvan je pri kulturno-umitničkim društvima a čonopljanska bunjevačka sekcija, ove godine obnovila je ovaj običaj, 5. juna 2022. godine.

U kraljice su išle mlade cure, do 15 godina,  obučene u bili šling, najčešće bose a na glavi su nosile krune od cvića ukrašene perlicama, pantljikama, kose raspletene i raspuštene.

Dok su išle i pivale su, a na pripev Ljeljo bi zastale, odigle se petama od zemlje i naklonile se.

IMG 20220605 170901

Zbog pripeva „Ljeljo” na kraju svakog stiha istraživači smatraju da je rič o pismama iz paganskih vrimena, izvođenim oko litnje solsticije a kasnije, pod uticajem crkve, kraljički običaj vezan je za praznik Duhova jel Dova.

Danas su Dove, kraljički običaji, sa bunjevačkom sekcijom smo prikazali običaj i trudimo se kolko možmo da ovaj stari običaj sačuvamo“, kazala je Martina Marton.

Kraljički običaji su mnogo lipi. Danas sam obukla nošnju i kraljičke kape koje su lipo ukrašene“, istakla je Teodora Jozić

Osićala sam se srićno jer sam učestvovala u starim bunjevačkim običajima”, naglasila je Nataša Vujević.

IMG 20220605 165447

Već drugu godinu u organizaciji crkve u Čonoplji na duhove se pripravlja program. Kako od septembra prošle godine postoji bunjevačka sekcija, uključeni su u program ove manifestacije.

Literatura biluži da su se kraljički običaji izvodili u ciloj Vojvodini al kako se običaj bunjevačke kraljice znatno razlikuje to potvrđiva njevu autentičnost.

 

VIDEO PRILOG: BMC SOMBOR

 

FOTOGRAFIJE