U Velikoj Sali zdanja Županije u Somboru, u ponediljak, 27. juna, pridstavljena je knjiga „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“, autora Milana Stepanovića. Promociju su organizovali UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora i subotički izdavači knjige (Centar za kulturu Bunjevaca i Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević“).

Uvodnu rič o knjizi kazala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, recezentkinja ovog izdanja i pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, koja je govorila o nastanku knjige i naporima da se pribavi arhivska dokumentacija iz arhiva u Rimu, koja svedoči o najstarijem pomenu imena bački Bunjevaca, zapisanog u arhivskim izvorima još u junu 1622. godine.

IMG 20220627 190252

U ime organizatora promocije, prisutne je pozdravio i Dejan Parčetić, pridsidnik UG „Bunjevačko kolo“ u Somboru, koji je naglasio da je ova knjiga već treći projekat saradnje bunjevačke zajednice i autora knjige, tokom desetak prithodni godina.

Pisac knjige Milan Stepanović kazo je u svom izlaganju da knjiga govori o korenima i najstarijim svedočanstvima dugog i starog bunjevačkog istorijskog i etničkog identiteta, koji u Bačkoj ulazi u peti vik svog trajanja, te o duhovnom životu najstarijeg sloja bačkih Bunjevaca u 17. viku. Naglasio je ulogu narodnog sveštenstva oličenog u don Šimunu Matkoviću, prvom zvaničnom duhovnom pastiru bački Bunjevaca, kao i bosanskim franjevcima, bez koji bački Bunjevci, tokom prvog vika boravka na ovom prostoru, ne bi opstali u svojoj etničkoj pripadnosti i veri, nit bi imali temelj za kasniji uspon, tokom koga će, od kraja 17, pa sve do početka 20. veka, imat značajnu ulogu u vojnom, političkom, administrativnom, duhovnom i privrednom životu Bačke, a posebno gradova Subatice, Sombora i Baje, u kojima su Bunjevci, tokom pridhodni vikova, ostavili snažan pečat svog etnosa i urbaniteta.

IMG 20220627 191200

Svojim muzičkim nastupom, promociju knjige su ulipšali vokalna soliskinja RTS i RTV, Zorana Iđuški i Strahinja Rašić na harmoniki.

Izdavači su darovali po primerak knjige svakom positiocu promocije, a somborsko „Bunjevačko kolo“ i njeva Slamarska sekcija darovali su autoru knjige, na svršetku promocije, lipu sliku somborske Male pravoslavne crkve, autroke Ilonke Bogišić, rađenu u slamarskoj tehnici.

IMG 20220627 195539

Svojim prisustvom svečanost promocije su uveličali Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Siniša Borota, pomoćnik  gradonačelnika grada Sombora.

 

FOTOGRAFIJE