U nedilju, 24. jula Udruženje građana „Bunjevačko kolo” iz Sombora, svečano su proslavili završetak žetve, tradicionalnom manifestacijom, Dužionicom. S žitnom krunom i kruvom od novog brašna, varoškim sokacima, sve do župe Presvetog trojstva, di je i ove godine održana sveta misa Zafalnica, začuli su se veseli risari, topoti konja, fijakeri i tambure.

DSC09912

Posli mise, na Trgu Svetog Trojstva, na čelu s bandašicom Martinom Marton i bandašom Denisom Klecin, odigrano je „Bandašicino kolo”, a potom se svečana kolona uputila ka Županiji, kako bi pridali blagoslovljen kruv zaminici gradonačelnika, Ljiljani Tici.

DSC09886

Bunjevačko kolo, ko organizator završene žetelačke svečanosti baštini običaj koji su započeli naši didovi i pradidovi s početka prošlog vika a na nama je da ovaj divni običaj sačuvamo i prinesemo na naše mlade generacije. Dužionica je naš narodni običaj, vira i kultura odnosno nacionalni identitet koji krasi ponosit narod Bunjevce, upravo je zato i poruka, uz čestitke za nacionalni praznik, budimo i ostanimo ono što su bili naši didovi i pradidovi, čuvajući, kako pisma kaže, našu granu, malu ali finu!” - istako je podpridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita i pridsidnik UG “Bunjevačko kolo” Dejan Parčetić.

DSC09906

Dužionicu u Somboru su podržali pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić OstojićSlavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije, Veljko Vojnić, pridsidnik Bunjevačke matice ko i pridstavnici bunjevački udruženja iz Čonoplje, Svetozara Miletića i Subatice.

Uz tambure, pismu i igru, svečanost i narodno veselje, domaćini iz Bunjevačkog kola pripremili su u svečanoj sali Galea u Somboru.

 

 

FOTOGRAFIJE