Osma po redu slamarsko-likovna kolonija „Lemeška jesen“ održana je u Svetozaru Miletiću 20. - 21. avgusta, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića. Ova slamarsko-likovna kolonija je još jedna manifestacija u okviru programa obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika „Dana Dužijance 2022.“

DSC09918

Na početku samog otvaranja svim prisutnima se obratio Stipan Budimčević, pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci“ koji je istako značaj održavanja ovaki kolonija u njihovom mistu. „I ove godine dali smo značaj mladima odnosno omladini i dici koja vridno rade i polako stvaraju svoje prve slike“, istako je pridsidnik udruženja Stipan Budimčević. Tema ovogodišnje kolonije jesu salaši i život na salašima.

DSC09914

Kolonija je obuhvatila rad sa slamarima koji izrađuju slike i predmete od slame ko i slikare koji su oslikavali slike u raznim tehnikama, posebno akrilnim bojama.

Dica koja su učestvovala su dica koja su u pridhodnom periodu radila kroz slamarske radionice, pa su po prvi put imali prilike učestvovat na ovoj koloniji.

Med prisutnim zvanicama bili su pridsinik IO BNS Branko Pokornić, direktor BMC Mirko Bajić ko i pridstavnici bunjevački ustanova i udruženja.

DSC09928

Slikari koji su bili učesnici ove kolonije su Milorad Konjević, Ivan Šarčević Šarac, Lana Čemerlić, Svetlana Zarić i Svetlana Manojlović a slamari: Marija Cerna, Marija Beretić, Marija Antal, Olga Kiš, Miljana Maluckov, Anamarija Krunc, Zorica Krunc, Adriana Ivković Ivandekić, Lena Čemernić i Kata Kumer. Ova manifestacija je podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Ministarstva za kulturu, BNS i UK „Centar za kulturu Bunjevaca“.

 

VIDEO PRILOG: BMC SOMBOR

 

FOTOGRAFIJE