18119048 1291717147608932 708132098410173245 n

U Somboru je 24. aprila, u Narodnom pozorištu premijerno prikazan dokumentarno-igrani film „Od alternative do slobodnog kraljevskog grada“ autora Miroslava Stojisavljevića.
Tema filma je vezana za istorijsko dešavanje u Somboru u drugoj polovini 18. vika, diplomatiju i čuveni dokument "Alternative" brez koje ko take, kako trvde istoričari, ne bi ni došlo do statusa slobodnog kraljevskog grada Sombora.

Na svečanosti povodom premijere, gostima se obratio autor filma Miroslav Stojisavljević a potom i najbliži saradnici : Vladimir Jerković, direktor Gradske biblioteka Karolo Bijelicki u Somboru i doc dr Miloš Petrović na osnovu čije knjige "Alternativa, Povelja, Statut – normativni okvir somborske lokalne samouprave" je nastao dokumentarno-igrani film. Gostima se obratila i pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić ističuć ponos Bunjevaca na pretke, vrsne vizionare i diplomate.

„Moja životna želja je da Sombor barem jednim delom svoje budućnosti podseti na svoju svetlu prošlost“ istako je autor filma.

U filmu je pripoznatljiva izuzetno značajna uloga Bunjevaca pogotovo njevog velikodušnog stava prilikom ustanovljavanja dokumenta Alternative ko i vište diplomatije sa bečkim dvorom u procesu prigovaranja o statusu slobodne kraljevske varoši.

Nakon Sombora, film će bit prikazan u Subotici nakon čega slidi turneja po ostalim gradovima u Srbiji.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA