IMG 3439

U nedilju, 10. septembra, u Etno parku „Stari ribnjak” u Čonoplji, BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića održo je svoju, četvrtu po redu Slamarsko – slikarsku koloniju. Ovom kolonijom je ujedno i svečano obilužena peta godišnjica postojanja i rada BKC „Lemeški Bunjevci“.

Umitnike i njevo stvaralačko angažovanje na ovoj koloniji podržali su gosti i zvanice iz Sombora i Subotice – pridsidnik skupštine grada Sombora, prim dr Zoran Parčetić, pomoćnik gradonačelnice za oblast ekonomskog razvoja, Mirko Bezbradica, pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnik IO NSBNM Mirko Bajić, pridsidnica Bunjevačkog media centra u Somboru, Stanislava Lutkić, regionalna kancelarija NSBNM u Somboru ko i bunjevačke familije u Čonoplji.

Desetak umitnika iz Sombora, Svetozara Miletića, Čonoplje i Bajmoka stvaralo je umitničke čarolije u slami i bojama inspirisani prilipim ambijentom etno parka.

Stručnu edukaciju na temu proporcije na radovima slamarki pripravila je i prezentovala Kristina Benja, profesorica likovne umitnosti iz Sombora.

BKC „Lemeški Bunjevci“ su, u čast godišnjice udruženja, u prostoru etno parka pripravili dvi izložbe – samostalnu izložbu Cecilije Miler i kolektivnu izložbu slamarski radova sa raniji kolonija lemeškog udruženja.

Za goste i učesnike kolonije pripravljena je svečana užna i dodiljene su zafalnice učesnicima i saradnicima na ovom projektu.

Organizaciju umitničke kolonije Lemeški Bunjevaca pomogli su: Bunjevački media centar Sombor, regionalna kancelarija NSBNM u Somboru, Centar za kulturu Bunjevaca – Subotica i Bunjevački media centar iz Subotice.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama podržo je projekat „Lemeška jesen“ - IV Umitnička kolonija BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA