U OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ u Svetozar Miletiću od oktobra miseca škulske 2019/2020. godine, započela je sa radom slamarska sekcija.

DSCF5764

Časove i obuku o osnovama slamarstva đacima će prezentovat Stipan Budimčević, pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozar Miletića. Ovom prilikom udruženje želi da kroz rad slamarske sekcije, porid umitnosti slamarenja, niguje i čuva kulturu, tradiciju i običaje Bunjevaca.

Veoma sam zadovoljan što je Osnovna škula „Bratsvo-jedinstvo“ u Svetozar Miletiću pripoznala slamarstvo ko vid umitnosti i umitničkog izražavanja te odobrila formiranje slamarske sekcije, sekcije na bunjevačkom jeziku“ - izrazio je zadovoljstvo Stipan Budimčević.

Iako se prvi put vaka sekcija formira u osnovnoj škuli u Svetozar Miletiću, triba napomenut da je prija nikoliko godina u pridškulskoj ustanovi sa dicom već rađeno na temu slamarstva, slamarske umitnosti i tradicije Bunjevaca.

DSCF5763

Namira mi je da sve učenike koji dolaze na sekciju upoznam sa osnovama slamarstva, pripravljanju materijala, peglanju i ravnanju slame, sickanju i lepljenju, ko i pravljenje čestitki za pridstojeće božićne i novogodišnje praznike“, objasnio je pridsidnik udruženja.

Svi radovi slamarske sekcije biće prikazani u škuli, na škulskim proslavama, đacima, nastavnicima, roditeljima, a u saradnji sa Bunjevačkim media centrom u Somboru i Subotici, takođe na dičijim izložbama i drugim događajima.

 

VIDEO PRILOG