Povodom završetka žetve, Udruženje građana „Bunjevačko kolo” iz Sombora u nedilju, 21. jula, pripravilo je tradicionalnu proslavu „Bunjevačku Dužionicu 2019”.

D21

Povorka konjanika, fijakera, risara u bunjevačkim nošnjama, zvanica i gostivi svečano je prošla kroz varoš do Crkve Prisvetog Trojstva u Somboru, di je služena svečana misa zafalnica na kojoj je blagoslovljen kruv od novog žita i pletena žitna kruna.

D02

Posli odigranog „Bandašicinog kola” na Trgu Svetog Trojstva, na čelu s bandašicom – Natašom Firanj i bandašom – Goranom Fratrićem, svečana kolona se uputila ka Županiji, kako bi gradonačelnici varoši pridali blagoslovljen kruv.

D18

Zafaljujuć se, gradonačelnica Dušanka Golubović je izmed ostalog istakla: „Ovo je prilika da kažemo da je egzistencija važna, ali da ona nije dovoljna ukoliko nema određene nadgradnje i ukoliko ne obeležimo sve ono što je važno za naš život, kao što je ovaj događaj, onda to nema svoj puni smisao. Zbog toga je zaista bitno što su danas sa nama pre svega mladi, predstavnici ovih udruženja u narodnim nošnjama, koji se trude da sačuvaju običaje”.

Svečana užna povodom završetka žetveni radova bila je u svečanoj Sali „Galea“, a goste je pozdravio pridsidnik UG „Bunjevačko kolo” Dejan Parčetić poželevši dobrodošlicu gostima i čestitajuć učesnicima.

D20

Prisutnima su se obratili i gradonačelnica Dušanka Golubović, pridsidnica Skupštine grada Sombora Ljiljana Tica i dr Suzana Kujundzić Ostojić, pridsidnica NSBNM ko i počasni pridsidnik Bunjevačke matice Ivan Sedlak. Tradicionalnu manifestaciju uveličali su i gosti iz Mađarske, Subotice i Novog Sada.


GALERIJA FOTOGRAFIJA