Drugu godinu za redom na Pedagoškom fakultetu u Somboru, studenti imaju mogućnost pohađanja predmeta (tokom jednog semestra) Etnokulturalna istorija Bunjevaca. Ove godine predmet je izabralo jedanajst studenata.

DSC07655

Pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić, u utorak 10. decembra, positila je studente kako bi čula iskustva, a kako se bliže kršćanski praznici, tom prilikom im je prezentovala tradicionalne običaje Bunjevaca u vrime Adventa i Božića.

„S obzirom da smo na domak Božića, mislim i čini mi se da bi bilo interesantno prikazat bunjevačke običaje koji su vezani za Božić. Oni su sa etnološke strane izuzetno interesantni, različiti u određenom smislu od većinskog naroda a postoje sličnosti, to će biti svakako interesantno i samim studentima da primete. Naravno nisu zanimljivi samo Božićni običaji, mnogi drugi su zanimljivi, ali eto s obzirom da smo u zimskom periodu, u svakom slučaju ovo bi bilo interesantno, i kroz same običaje i sve ostalo što je vezano za Božić mnogim temama se možemo bavit i dotać“ - kazala je  dr Suzana Kujundžić Ostojić.

DSC07647

Predmet Etnokulturalna istorija Bunjevaca, na Pedagoškom fakultetu predaje profesor Saša Marković koji ističe, „Ovaj predmet je trebao mladima da omogući,  s ovih prostora da se upoznaju sa sredinom u kojoj žive, da se upoznaju sa identitetima naroda koji žive na ovim prostorima, da se upoznaju sa višeslojnim nacionalnim i narodnim identitetom ovih prostora. Da pokušaju da razgovaraju o multietničkim sadržajima, da pokušaju da razumeju mozaik koji postoji ovde, i da promišljaju, to sve ovaj predmet donosi sa sobom al ne samo on. Svaki zapravo čas kod mene je pokušaj da se promišlja o vrednostima koje postoje, u kojima živimo i da sutrašnjim pozivom kojim se budu bavili, na najbolji mogući način doprinesu da taj poziv ostvare. Potka svega toga je čovekoljublje i humanost koja se neguje na našem fakultetu uključujući i predmet koji se bavi identitetom Bunjevaca.

Studenti su istakli zainteresovanost za istoriju Bunjevaca, sličnosti i razlike naroda na ovim prostorima. Većina se prvi put upoznala sa bunjevačkom kulturom, običajima, tradicijom i jezikom Bunjevaca, ukazujuć na borbu, snagu i istrajnost jednog naroda koji se izborio za svoj identitet.

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA