Trenutna situacija u našoj zemlji zatvorila je vrata kulturnim ustanovama, zbog borbe protiv širenja epidemije korona virusa, te su pridstavile svoje sadržaje u virtuelnom okruženju. Pozorišta i muzeji pozvali su svoju publiku da ih posite na svojim web stranicama, nuz ponudu stari al i novi sadržaja.

Sombor ko jedan od gradova bogat istorijom i kulturom, njevo pridsavljanje javnosti stavljeno je pod ključ ove pošasti koja se nadvila nad cilom državom.  Uprkos ovoj situaciji  Somborci će imat priliku da u danima (samo)izolacije budu virtuelno dio kulturni dešavanja. Naime, Kulturni centar „Laza Kostić“ u Somboru ponudio je svojoj publici novi online koncept, di će podsitit na njeve najuspišnije programe ko i ponudit neke nove naminjene različitim generacijama. Tom prilikom razgovarali smo sa direktoricom Kulturnog centra, Vesnom Šašić koja nam je ukazala na trenutnu situaciju i rad ove ustanove.

Vesna Sasic

Kulturni život i brojne manifestacije, izložbe i događaji, narušeni su trenutnom situacijom u našoj zemlji. Koliko je rad Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru ko važne kulturne ustanove grada, pogođen ovom vandrednom situacijom?

„Svi smo neprijatno iznenađeni trenutnim zbivanjima, odnosno pandemijom bolesti COVID 19. To je pošast sa kojom se bori savremeni svet i neophodno je da svi delujemo ujedinjeno, disciplinovano, jer na drugačiji način ćemo prouzrokovati još veću katastrofu. Naša ustanova trpi određene poteškoće zato što smo za ovu godinu imali plan i program koji je rad Kulturnog centra trebalo da podigne na viši nivo i samim tim obogati kulturnu ponudu Sombora. Naročito je naša pažnja bila usmerena na promociju mladih stvaralaca, realizaciju festivala, pokretanje dečjeg pozorišta i programe kojima bi se afirmisao rad Somboraca. Rad smo preselili u online svet i nastojimo da ispunimo vreme našim prijateljima i poštovaocima kroz zanimljiva ostvarenja somborskih pisaca, podsećanje na koncerte i izložbe koje je KC realizovao u proteklom periodu, pre pojave  korona virusa u našoj zemlji. Što se tiče programa koji su bili u planu, čvrsto verujem da će oni ubrzo biti realizovani na najlepši način, ili bar veći deo njih, jer to bi bio znak da se ova užasna situacija završila. Sada je najvažnije da ostanemo zdravi, a kao što sam već rekla - to možemo postići ukoliko ostanemo kod svojih kuća. Kulturni centar će vam ponuditi i predložiti sadržaje kojima možete ispuniti vreme.“

 

Na koji način je Kulturni centar „Laza Kostić“ osmislio rad tokom ovog perioda?

„Nastojimo da svake nedelje podsetimo publiku na neke od najzapaženijih izložbi koje su realizovane pre epidemije u Srbiji. Prezentujemo digitalna izdanja somborskih pisaca i objavljujemo snimke nekih naših manifestacija. Postoji plan da napravimo i jedan lep konkurs i na taj način podstaknemo naše najmlađe da se tokom vanrednog stanja kreativno uključe u rad Kulturnog centra. Takođe, promovisaćemo rad udruženja sa teritorije Grada, a u planu je i saradnja sa drugim ustanovama kulture u Somboru.“

KC Laza Kostic Sombor

Kada je u pitanji online program, kako je on zamišljen i šta je to što Somborci mogu da isprate u okviru njegovog sadržaja?

„Na našem sajtu možete potražiti opciju "online programi" i pogledati ponudu koja je trenutno aktuelna.“

Bunjevački media centar u Somboru, ponudio Vam je da uvrstite u „online programe“ film koji je nastao u okviru projekta „ Mladi Bunjevci u Somboru“. U pitanju je slamarstvo ko jedno od važnog kulturnog obeležja Bunjevaca. Da li slamarstvo ko bunjevačka narodna umitnost mož pronać svoje misto u okviru izložbenog sadržaja KC „Laza Kostić“, imajuć u vidu da je bunjevačka zajednica ostavila značajan pečat u istoriji grada Sombora?

„Kulturni centar prvenstveno promoviše umetnički rad i delovanje profesionalnih stvaralaca, ali ne zaobilazi ni ukazivanje na značaj tradicije, amaterizma i starih zanata. Naša likovna galerija u najvećoj meri prezentuje savremenu likovnu umetnost na našem podneblju, ali postoji "kultura na selu" kao poseban segment rada Kulturnog centra. Sa zadovoljstvom ćemo prikazati vaš film i drago mi je što na taj način promovišemo  tradiciju i mladost zajedno“, poručila je direktorica KC „Laza Kostić“, Vesna Šašić.

Bunjevački media centar u Somboru na ovaj način će imat priliku da svoj dosadašnji rad pridstavi i široj publici a ujedno da nastavi da deluje u okviru očuvanja bunjevačke baštine kroz važnu kulturnu instituciju. Kako su istakli u KC „Laza Kostić“, i mi se nadamo da kraj epidemije nije daleko i da ćemo uskoro uživat u koncertima, festivalima, izožbama, promocijama, pridstavama i drugim programima koje su mnogi pripravili za 2020. godinu.