Na Pedagoškom fakultetu u Somboru ove godine odobren je projekat pod nazivom „Obrazovanje kao uporište identiteta Bunjevaca“ nuz podršku Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i biće realizovan u saradnji sa savitom i pridsidnicom dr Suzanom Kujundžić Ostojić.

DSC08127

Rukovodilac projekta profesor dr Nataša Branković ukazala je na predmet istraživanja projekta, „Pedagoški fakultet već godinama sarađuje sa NSBNM i mi kroz naš izborni predmet koji imamo za naše buduće učitelje omogućavamo dodatne kompetencije studentima za izvođenje izbornog predmeta u osnovnoj školi. Mi smo kroz ovaj projekat naime zamislili da ispitamo uticaj izbornog predmeta pod nazivom Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture na formiranje etno-kulturalnog identiteta Bunjevaca, odnosno učenika koji su pripadnici bunjevačke nacionalne manjine“.

Istraživački tim čine profesor dr Aleksandar Petojević i docent dr Marija Bošnjak Stepanović koja je istakla sadržaj istraživanja projekta. „Projekat je zamišljen tako da se uključe učenici, pripadnici bunjevačke nacionalne manjine koji pohađaju osnovnu školu od prvog do osmog razreda u subotičkoj i somborskoj opštini. Osim učenika koji pohađaju taj izborni predmet u istraživanje će biti obuhvaćeni i pripadnici bunjevačke nacionalne manjine koji nisu pohađali ovaj izborni predmet. Naime želimo da utvrdimo da li postoje razlike i u kojoj meri su one izražene između onih učenika koji su obrazovnim sistemom bili obuhvaćeni kad je u pitanju učenje i poučavanje o običajima, jeziku, identitetu i poreklu Bunjevaca i onih koji nisu bili obuhvaćeni tom vrstom obrazovanja.“

DSC08124

U anketi, koja će bit oblikovana kao instrument istraživanja u ovom projektu, biće obuhvaćeni segmenti o običajima, jeziku, kulturi, načinu života i tradicionalnim vridnostima bunjevačke nacionalne manjine. U okviru istraživanja biće vršena komparacija rezultata prije svega prema tome dal su učenici pohađali il ne ovaj izborni predmet, odnosno koliki je domet i uticaj nastave navedenog izbornog predmeta na etno-kulturni identitet učenika. Komparacija će se vršit i prema još nekim parametrima kao što su: pol, broj godina pohađanja izbornog predmeta, kao i urbana ili ruralna sredina iz koje potiču ispitanici. Realizacija projekta planira se od septembra miseca, obrada podataka tokom zimskog perioda a rezutate bi objavili tokom prolića 2021. godine.

DSC08130

Posli petnajst godina koliko se pridaje predmet Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture u osnovnim škulama, bilo bi dobro da vidimo šta je ono što smo uradili i šta je ono što još priostaje da se uradi. Ako pogledamo za tih petnajst godina, bliže deset iljada đaka je prošlo kroz ovaj predmet i bilo bi dobro da se suočimo sa efektima tog šta je to što smo uradili, jer posli toliko godina očekiva nas verovatno i dalje i drugo. Sam koncept istraživanja, na koji način triba da bude, tribo bi da pruži brojne informacije koje su nama potribne ko određena vrsta odjeka onog što smo mi za ovo vrime radili s jedne strane i Pedagoškom fakultetu, odnosno ovom projektu s druge strane“, istakla je pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić.

DSC08115

Još jedan od ciljova istraživanja je i utvrđivanje postojanja motivacije za nastavak obrazovanja u oblasti izučavanja bunjevačkog jezika sa elementima nacionalne kulture u sridnjoškolskom obrazovanju. Kako je pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić navela, ove godine bunjevački se nudi prvi put u sridnjim škulama, te je svakako ovo jedan dobar putokaz kojim putom triba ići dalje.