NOVO MISTO ZA NIGOVANJE KULTURE I UMITNOSTI

 

Posli više od jedne decenije Velika sala Kulturnog centra u Somboru ponovo je otvorila svoja vrata somborskoj publici i spremna je za nove kulturne programe. Otvaranje Velike sale obiluženo je 16. juna svečanim presecanjem vrpce od strane gradonačelnice Grada Sombora Dušanke Golubović i direktorice Kulturnog centra Vesne Paštrović.

Gradonacelnica i direktorica Kulturnog centra

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović istakla je zadovoljstvo što je jedan ovakav projekat koji je započet još prija deset godina, sada priveden kraju.

Suština je da je zapravo rekonstrukcija ove sale trajala i više od jedne decenije i da, usled promene direktora i različitih vrsta upravljanja Kulturnim centrom,  je zapravo menjana i sama vizija ovog prostora, te on nikada nije konačno priveden odgovarajućoj nameni. Naša želja je bila, pre svega, da ovaj prostor dobije odgovarajuće upotrebne dozvole i svrhu i funkciju. Za nas jeste zadovoljstvo da konačno jedan novi prostor svi Somborci imaju na raspolaganju, a posebno nam je zadovoljstvo da on bude namenjen kako za decu, tako i za mlade, ali smatramo da takođe treba da upotpuni i sve one nedostajuće kapacitete za kulturno-umetnička društva, plesne grupe i sve one koji se bave kulturom, kako sa amaterske, tako i sa profesionalne strane“ izjavila je gradonačelnica Golubović.

Velika sala 1

Direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor Vesna Paštrović zafalila se svima koji su omogućili da Velika sala Kulturnog centra ponovo počne sa radom i istakla je da su najveći motiv da se sala otvori bila somborska dica.

Ja sam pre svega veoma srećna i zahvalna timu koji je učestvovao u realizaciji ovog projekta. Najpe moram da zahvalim građanima Sombora, jer su oni bili naša najveća inspiracija i motiv da izvedemo ovaj projekat do kraja. Zahvaljujem se uvek gradu, našoj gradonačelnici Dušanki Golubović i njenom timu jer bez njih ni ovaj projekat nikad ne bi bio realizovan. I najviše bih se zahvalila deci Sombora, jer svaki projekat koji smo izveli za decu u Somboru, oni su budno pratili i svesrdno podržali, uvek smo doživljavali velike aplauze, veliku radost, bez njih ovaj projekat nikada ne bi bio ostvaren, večerašnje otvaranje posvećujem njima, deci Sombora i Somborcima“, istakla je direktorka Vesna Paštrović.

Vesna Pastrovic

Kako se Kulturni centar bavi kulturom i u naseljenim mistima u somborskoj opštini, plan je da Kulturni centar ponudi svoju salu kulturno-umitničkim društvima, kako za probe tako i za nastupe, Gradskom tamburaškom orkestru, svim muzičarima koji žele da nastupaju, brojnim drugim društvima u Somboru, takođe i pojedincima koji se žele pridstaviti somborskoj publici i naravno dici i mladima.

Velika sala

Prvi put kada sam ušla u ovu salu, odmah sam je negde doživela kao pozorište za decu i mlade, to je ono što Somboru nedostaje. U njemu će raditi profesionalni glumci. Sa velikom radošću  mogu da objavim da je gospodin Milivoje Mlađenović pristao da bude umetnički direktor našeg pozorišta za decu“ izjavila je direktorka Vesna Paštrović.

U programu otvaranja učestvovali su poznati srpski glumac Dragan Vujić Vujke i beogradska muzička grupa „Kika“ sa poetskim kabareom „Poslednji BG romantik“.

Dragan Vujić Vujke, glumac koji piše i poeziju, izrazio je veliko zadovoljstvo da je pozvan da zajedno sa pratećim bendom otvori jedan ovakav objekat pa još u Somboru za koji ga veže to što je važan dio života proveo u njemu to jest odslužio vojni rok.

Ovom prilikom u holu Kulturnog centra upriličena je  izložba „In&Out“ radovima iz fonda Kulturnog centra, a nakog toga je upriličen svečani koktel za sve goste.